Geplaatst op zondag 09 mei 2010 @ 13:35 , 1805 keer bekeken
De uit Chili afkomstige Fuchsia Magellanica is de enige soort die redelijk winterhard is en kan goed in de border worden gebruikt, hij kan wel 1.5 meter hoog worden en bloeit van juni tot september/november.
Met winterharde fuchsia’s zijn er geen probleem zouden wij denken. Deze laten wij fijn buiten overwinteren. Dit is echter net iets te positief gedacht. Onder winterharde fuchsia’s verstaan we fuchsia’s die met een zekere verzorging en bescherming gedurende de winter in de volle grond kunnen blijven staan. Het bekendst zijn de Fuchsia’s magellanica en Fuchsia regia, beiden in het wild voorkomende fuchsia’s.
Het meeste succes op een goede overwintering hebt u wanneer u een minstens één jaar oude plant na eind mei buiten uitplant en daarbij een kuiltje rond de plant laat. Dit is gemakkelijk bij het eventuele watergeven en bovendien slibt het in de loop van het seizoen dicht, waardoor ook de onderste vertakkingen in de grond komen. Hierdoor vormen zich extra wortels.
Een stevige wortelkluit geeft een betere kans tot overleving in de winter. In het najaar snoeien we ze niet terug, dat doen we dus in het het voorjaar. Wel dekken we de plant tegen vorst met sparrengroen af. Het voordeel van winterharde fuchsia’s is dat er geen winterberging nodig is. Er ontstaan zeer bossige struiken met vele uitlopers vanuit de grote wortelkluit.
Er zijn op de hortensia na – weinig struiken die in de schaduw gedijen en die bloeien van juni tot november. Ik kan me voorstellen dat niet iedereen een grootbloemige fuchsia, zoals Dollar Princess, zomaar naast subtiele borderplanten als Zeeuws knoopje en hemelsleutel plant. Maar er zijn ook fuchsia’s met meer verfijnde bloemvormen, zoals bijvoorbeeld de wilde Fuchsia magellanica. Voor een iets grotere bloem is er de cultivar Riccartonii. En wie niet bang is voor karmijnrood met gloeiend paars, zou eens naar Enfant Prodigue kunnen uitkijken – een goed winterharde fuchsia van zo’n anderhalve meter hoog.
Snoeien:
Fuchsia magelanica is de enige winterharde en mag gesnoeid worden, snoei alleen de dode takken weg in de lente,meer niet , wel de onderkant beschermen in de winter(wel winterhard maar kan soms met zeer strenge vorst wat invriezen)
Het snoeien van de struik heeft tot gevolg dat hij meer bossig wordt. Als het nodig is, worden bevroren of dode takken tot aan de het wortelgestel weggesnoeid. Struiken die in de halfschaduw staan, worden in de late herfst met eenderde van de scheutlengte ingekort. In het voorjaar – als de groei weer zichbaar wordt (bij het opzwellen van de knoppen) – wordt de struik gefatsoeneerd. Dode takken of stengeldelen eruit snoeien. Let op dat de opgezwollen knoppen niet worden beschadigd.
Vermeerderen: in augustus als je volgend jaar een tuin vol Fuchsia’s en Geraniums wil hebben, is het dan de tijd om te beginnen met stekken. Neem 5 tot 8 cm lange stekken van de moederplanten die sterk zijn en rijk bloeien. De stekken plant je in bloempotten gevuld met 50 procent hoeveelheid potgrond en 50 procent scherp zand goed door elkaar gemengd. Zorg dat de stekken vochtig blijven, maar niet te nat, lucht de plantjes regelmatig. Na enkele weken zullen de stekjes geworteld zijn en kunnen deze geplant worden in grotere potten met normale potgrond. Zorg er wel voor dat de planten koel en vorstvrij blijven (10 graden) en overwinteren in een lichte omgeving.
Ik heb er een aantal van staan meer als afscheiding aan de voorkant van de tuin .ze komen weer aardig op en is een dankbare plant en geniet van al hun bloemenpracht en heb nu tussen de fuchsias ,struikrozen geplaatst geel van kleur Dat lijkt me een mooie combinatie Moeten die het nog wel gaan doen...
Welkom bij Clubs!
Kijk gerust verder op deze club en doe mee.
Of maak zelf een Clubs account aan:
Aanbevelingen door leden:
andorDit is een super club
heel veel uitleg voor alles in je tuin, operator weet altijd raad
voor je vraag.
Bijv. "Dit is een superleuke club voor
Als je iets wil weten over planten of bloemen kan je hier terecht